Teak: perfect voor tafels
Teak is uitermate geschikt om tafels van te maken. Indien het op de juiste manier wordt verwerkt ontstaan er geen scheuren in het blad of poten, sterk, zeer duurzaam, splintert bijna niet en is zeer goed te bewerken. Teak is een houtsoort met een grote reputatie, waarover veel misverstanden circuleren. Oorspronkelijk komt teak uit Zuidoost-Azië, maar de teakboom (Tectona grandis) wordt op grote schaal wereldwijd aangeplant in de tropen. Dit leidt ertoe dat er grote verschillen zijn in kleur, gewicht, hardheid, etc van dit hout. Verwarrend is ook dat, juist vanwege die reputatie, er in de handel tal van namen in omloop zijn die bestaan uit “teak” met een voorvoegsel. Deels zijn dit teak kwaliteiten uit een bepaald groeigebied, er zijn zeer grote verschillen), deels zijn dit fantasienamen, dus voor andere houtsoorten. Al onze teak tafels komen uit Centraal Java, Indonesië.
Naast tafels wordt teak ook voor andere doeleinden gebruikt. Typische toepassingen voor teak zijn in de scheepsbouw, met name jachten en voor (tuin)meubelen. In beide toepassingen is doorslaggevend dat teak heel goed bestand is tegen weer en wind, ook zonder dat het onderhouden wordt. Met dit in gedachte, kunt u begrijpen dat teak een super houtsoort is om tafels en tuinstoelen van te maken!
De Teakboom
De teakboom (Tectona grandis) is een boom die meer dan 40 meter hoog kan worden. Het is een bladverliezende boom, hetgeen in de tropen veel minder gebruikelijk is dan in gematigde streken. In de tropen zijn er immers geen winters.
Deze boom staat bekend om het teakhout en wordt daarom veel aangeplant. Er is in Nederland veel kennis over teakbomen vanwege de ervaring met teakplantages in het voormalige Nederlands Indië. Tegenwoordig zijn er plantages op alle continenten. Deze zijn regelmatig in het nieuws vanwege beleggingsconstructies.
Teakhout is te vinden in tal van kleuren van bruin, tot soms wel met een gouden gloed. Het is al eeuwenlang bekend en is geprezen wegens de weerstand tegen alle weersinvloeden. Het is zeer gewild in de scheepsbouw (vooral dure jachten), meubelsector, parketvloer, snijkunst en beeldhouwen, schrijnwerk, paneelwerk-lambrisering, draaierij, fineren, enz. Teak is rijk aan natuurlijke oliën: deze dragen bij aan de duurzaamheid. Niet onbelangrijk: teak veroorzaakt geen roest of corrosie wanneer het in contact komt met metaal. Geen houtsoort combineert zoveel goede eigenschappen.
Wat is het verschil? Koloniale tafel of teak tafel?
Eigenlijk is er geen verschil tussen koloniale en teak meubelen! ‘Koloniale meubelen‘ werd als term in de beginperiode gebruikt, toen teakhouten meubelen net opkwamen, ongeveer iets meer dan 10 jaar geleden was dit. Toen was de stijl behoorlijk anders dan nu. Alles was donker en met lijsten etc. Tegenwoordig is 90% blank teakhout en veelal ook strak. Koloniale meubels wordt nog gebruikt voor de stijl van toen. Donker gekleurd en met lijsten, maar het is hetzelfde hout: TEAK! Dáárom is er dus eigenlijk geen verschil. We kunnen het blanke teak gewoon in de koloniale kleur beitsen/ oliën/ spuiten indien gewenst!
Achtergrondinformatie
- Wikipedia over teak
- Wikipedia over de teak boom
- De Volkskrant over teak beleggingen
- Onderhoud van teakhouten meubels
Teak tafels en stoelen
-
Teak kloostertafel 300x100cm
Lees meer -
Teak kloostertafel 200x100cm
Lees meer -
Teak tafel geborsteld 200x100cm
Lees meer -
Teak stapelstoel
Lees meer -
Teak stationsstoel
Lees meer -
Teak tuinstoel Beaufort
Lees meer -
Ronde teak tafel 140cm + 6 stoelen
Lees meer -
Teak tafel 160x90cm + 6 stoelen
Lees meer -
Teak tuintafel 400x100cm + 12 stationsstoelen
Lees meer -
Teak tuintafel 300x100cm + 10 stationsstoelen
Lees meer -
Teak stoel Mariotto
Lees meer -
Teak tuintafel 80x80cm
Lees meer