Gerecycled oud teak: extra informatie

U hebt de term oud teak en gerecycled teak regelmatig horen vallen, maar wat is het nu precies? Het is teakhout dat al eerder gebruikt is en is voornamelijk afkomstig van Java, één van de Indonesische eilanden. Met dit teakhout, dat een doorleefde uitstraling heeft, worden prachtige meubels gefabriceerd. Net zo belangrijk als de warme sfeer die dit hout uitstraalt, is het feit dat het hout gerecycled is. Gebouwen die geen dienst meer doen worden ontdaan van hun teakhout, zodat het hout hier in Nederland opnieuw een functie krijgt. Op Centraal Java, waar onze meubelen gemaakt worden. wonen zo’n 30 miljoen mensen. U begrijpt dat er hier dus ook geen gebrek is aan oud recyclebaar teakhout!

Verschillende benamingen

Of u het nu over oud teak of over gerecycled teak heeft, het betekent feitelijk hetzelfde. Er zijn overigens legio benamingen voor oud teakhout, die we voor u in alfabetische volgorde gezet hebben: Dengkleh, Dingklik, Doorleefd teak, Drijfhout (Driftwood), Erosie, Lesung, Kayu Meja Tua, Sloophout en ga zo maar door.

Op het eiland Indonesië zelf hebben de mensen het vaak over Kayu Jati, dat vrij vertaald “zuiver teakhout” betekent. Deze benaming gebruiken de bewoners ook voor plantage teak. Als u van plan bent om naar Indonesië te gaan, en daar deze term gebruikt, zult u zien dat de mensen u heel goed begrijpen. Alleen gebruik van het woord Jati is al genoeg om te vertellen dat u het over teak heeft.

Welk teak is beter?

Het hout dat in Indonesië gekapt is erg nat, gezien de hoge vochtigheidsgraad van de lucht aldaar. Dit geldt vooral in het regenseizoen. Het is daarom erg belangrijk dat het teak in droogkamers wordt gedroogd alvorens het in een vochtige container op transport naar Nederland gaat. Als de vochtige teak tafels hier vervolgens in uw woonkamer terecht komen, kan dit, vooral ’s winters, problemen opleveren. Door het warm stoken van ons huis verlagen wij de luchtvochtigheid zodanig, dat teak snel uitdroogt en zelfs begint te scheuren. Daarom is het van belang dat u de luchtvochtigheid van uw huis op peil houdt. Het is niet alleen slecht voor teakhouten meubels, maar ook voor uw gezondheid. Of u nu een meubelstuk van plantageteak of oud teak in huis heeft, maakt niet uit. Als het meubel maar een goede constructie heeft én goed gedroogd is.