Vlekken verwijderen uit een teak tafel?

Vlekken op teak tafelSoms kan het gebeuren dat u op uw onbehandelde teakhouten tafel knoeit met fris, rode wijn, koffie, of thee. Niets aan de hand! Veeg het direct af met een natte doek met groene zeep en u ziet er niets meer van terug!

Over het algemeen zijn vlekken die u op een teakhouten tafel maakt goed te verwijderen. Het maakt natuurlijk wel verschil of de tafel onbehandeld of gelakt is. Daarnaast maakt het ook verschil welke vloeistof er op de tafel gevallen is en of het er al is ingetrokken of niet. Misschien vindt u wat vlekken op de tafel wel doorleefd staan? Afhankelijk van de situatie ziet u hieronder verschillende oplossingen.

Teak tafel, onbehandeld

Oplossing 1: Direct afvegen met groene zeep

Soms kan het gebeuren dat u op uw onbehandelde teakhouten tafel knoeit met fris, rode wijn, koffie, of thee. Niets aan de hand! Veeg het direct af met een natte doek met groene zeep en u ziet er niets meer van terug! Zeep altijd verdunnen. Maar laat u de vlekken langer zitten, dan hebben ze de kans om in uw tafel te trekken en krijgt u ze er niet altijd meer uit.

Groene zeep en schuursponsjeOplossing 2: Schuurspons

Heeft u vlekken die al meer dan een dag in uw teak tafel zijn ingetrokken? Dan is er nog de mogelijkheid dat u die met een schuurspons en een sopje met groene zeep wel kunt verwijderen. Wilt u meer weten over groene zeep en waar u het kunt verkrijgen? Ga naar: groene zeep en teak.

Oplossing 3: Schuurpapier

schuurpapier

Soms werkt de oplossing met een natte doek en groene zeep niet helemaal zoals u zou willen. U kunt dan ook proberen om de tafel licht op te schuren met schuurpapier (let op: gebruik een fijne korrel zoals 220). Vaak zijn de vlekken in een teak tafel redelijk oppervlakkig en verwijdert u met schuurpapier de vlek dus alsnog. Dit komt omdat er in teakhout een beetje vet zit en zo de vlekken aan de oppervlakte houdt. Als u de vlekken er met fijn schuurpapier niet goed uit krijgt, kunt u altijd nog een grovere korrel proberen. Met een grovere korrel schuurt u de tafel ruwer op, wat wel als nadeel heeft dat u de tafel ook verder moet schuren om geen verschil te zien. U zult zien dat de lichte plek die u met het schuurpapier veroorzaakt heeft binnen afzienbare tijd weer wegtrekt.

Teak dat behandeld is met lak of olie

Hebben uw kinderen met een watervaste marker kunstwerken op uw tafel gemaakt? Of bent u toch vergeten om al die druppels rode wijn van uw tafel te vegen? Soms kunnen er vlekken op uw onbehandelde teaktafel ontstaan die u er echt niet meer uitkrijgt. Waarschijnlijk heeft het gebruiken van een natte doek met groene zeep of het gebruik van een schuursponsje geen enkele zin meer. U kunt dan proberen om de tafel op te schuren met een stuk schuurpapier met een fijne korrel. Helpt dit niet, dan kunt u zwaarder geschut inzetten, oftewel: schuurpapier met een grovere korrel. Zorg wel dat u het daarna met een fijnere korrel naschuurt. Doordat er nu plaatselijk geen lak of olie meer op de tafel zit, dient u de tafel wel geheel licht op te schuren. Anders zult u altijd kleurverschil blijven zien. Bij olie hoeft u slecht de behandelde plek opnieuw in de olie te zetten, zijn lak dient u helaas de hele tafel te moeten schuren, om deze vervolgens weer in de lak te zetten.

Onbehandeld teakhoutSamenvatting

Samengevat betekent het dat u heel veel vlekken gewoon met een natte doek en groene zeep kunt verwijderen. Bij hardnekkiger vlekken kunt u gebruik maken van schuurpapier. Toch vindt de ene gebruiker een vlek meer of minder op de tafel geen enkel probleem, omdat een teak tafel best een beetje mag leven. Daar waar een ander misschien meer houdt van een strakke tafel met een zo goed als nieuwe uitstraling!

De oplossingen die wij hierboven hebben beschreven zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen en die van onze klanten. Wilt u liever vlekken voorkomen in plaats van ze achteraf te moeten behandelen of wilt u gewoon meer onderhoudsinformatie hebben? Dan kunt u terecht op onze pagina over onderhoud.

Vlekken weg!