Afwerking teak tafels

Afwerking teakhouten tafel

Al onze teak tafels worden over het algemeen blank afgewerkt. Alle tafels worden, voordat u deze komt ophalen, gecontroleerd en volledig nagekeken. Schroefpoten worden genummerd, tafels met pen-gat verbinding worden gelijmd, tafelblad en poten geschuurd, en alles nagekeken of het perfect in orde is!

Kleuren of behandelen teak tafel

Afhankelijk van wat wordt afgesproken, kunnen wij uw tafel ook kleuren of behandelen. Het kleuren of behandelen van een teak tafel, afhankelijk van maat en bestelling, kost tussen de €75,- en €150,-. U kunt dit natuurlijk ook zelf verdienen! U kunt bij onderhoud teak tafels meer lezen over hoe u uw teak tafel kunt behandelen en hoe u eventueel één van deze volgende producten zelf kunt aanbrengen op uw teak tafel Woodfix of Structuurolie | Meubelolie. Daarbij kunnen wij u ook nog advies geven en krijgt u bij aankoop van een teakhouten tafel gratis een blik structuurolie of woodfix erbij!

Teak tafel in de koloniale kleur

Indien u nog niet hebt gelezen wát nu precies het verschil is tussen teak tafels en koloniale tafels; informatie over teakhout, onderaan de pagina. Wij kunnen uw teak tafel ook in de koloniale kleur beitsen/ oliën. Dit kost ook, afhankelijk van bestelling en maat, €75,- tot €150,-. U kunt dit evengoed zelf verdienen. U kunt bij onderhoud teak tafels lezen hoe u de olie moet opbrengen. Voor de koloniale kleur is dit dezelfde behandeling.

Teak tafel met schroefpoten monteren

Als u zelf uw teaktafel wilt monteren, zult u waarschijnlijk te maken krijgen met één van de volgende teaktafels. De ene is de teaktafel die schroefpoten heeft: deze komt het meeste voor en is zeer gemakkelijk en snel te monteren. Ons assortiment….
Hoe monteer ik een teak tafel op de juiste manier?
Als u zelf uw teak tafel wilt monteren, zult u waarschijnlijk te maken krijgen met één van de volgende teak tafels. De ene is de teaktafel die schroefpoten heeft: deze komt het meeste voor en is zeer gemakkelijk en snel te monteren. Ons assortiment bestaat voor 95% uit dit soort tafels. De andere tafels hebben lijmpoten en kosten beduidend meer werk.
In onderstaande tekst leest u meer over het monteren van de meest voorkomende tafels, die met schroefpoten. Verderop leest u ook nog hoe u de tafels met lijnpoten monteert.
Het monteren van een teaktafel met schroefpoten
Zorg dat u bij het monteren van onze teaktafels altijd met 2 personen bent. Bij een tafel tussen de 280 cm en de 400 cm doet u er goed aan om deze met z’n drieën in elkaar te zetten. Het in elkaar zetten van een teak tafel met schroefpoten is dan in slechts 5 minuten gebeurd!
Hieronder vindt u een beschrijving en een filmpje, om u zo een goede indruk te geven van het monteren van een teaktafel met schroefpoten.

  • Nummering van de poten. Zorg dat elke tafelpoot correspondeert met het nummer dat op elke hoek staat. Zo niet, dan kan de tafel scheef staan of passen de poten niet.
  • VAST = VAST! Probeer de poten niet extra strak aan te draaien als ze al goed vastzitten. Zo kan het hout splijten en dat is zonde van de stevige constructie! Dus: VAST = VAST!
  • Tafel omdraaien? Doe het met twee personen! Altijd. Probeer nooit in u eentje de tafel om te draaien, hoe sterk u ook bent. Als u de controle verliest en de rafel laat vallen, is dit zonde van uw rug én van de tafel.
  • Leg de tafel altijd op een verhoging, zoals de salontafel. Zo kunt u de tafel veel makkelijker optillen en omdraaien, omdat de tafel als een soort hefboon werkt.
  • Draai de tafel niet in één keer om. Leg de tafel altijd eerst op zijn kant voordat u hem in zijn geheel omdraait laat hen geheel op de tafel eronder leunen. Pak hem daarna weer goed vast, zodat u weer goede grip hebt en draai de tafel nu om.
  • Gebruik NIET de poten bij het omdraaien! Zorg altijd dat u met z’n tweeën bent om de tafel om te draaien. Laat de tafel dus niet met z’n hele gewicht op twee poten leunen. De constructie is goed, maar zo’n enorme (onnodige) belasting komt de tafel niet ten goede!
  • Kijk de tafel altijd na. Kijk goed of u tijdens het draaien iets beschadigd heeft, of dat dit misschien tijdens het transport gebeurd is. (Om krassen te voorkomen, dient u bij vervoer altijd een deken te gebruiken)
  • En nu: de tafel lekker gaan gebruiken! De tafel is omgedraaid en klaar voor gebruik! Veel plezier ermee!
  • Teak tafel met lijmpoten (pen/gat verbinding) monteren

Als u een teaktafel gaat monteren die lijmpoten heeft, is dat een vrij eenvoudige klus. Het is wel van belang dat u alles in huis heeft om aan het werk te kunnen en u dient wel de tijd ervoor te nemen. Hieronder vindt u een beschrijving en een filmpje, om u zo een goede indruk te geven van het monteren van een teaktafel met lijmpoten.

• Leg het gereedschap klaar. Er zijn een paar gereedschappen die nodig zijn bij het in elkaar zetten van een tafel met pen gat verbinding. Een hamer om de pennen in te slaan, een beitel/ plamuurmes om de lijm eventueel weg te steken, schuurpapier, een zaag, lijmklemmen en natuurlijk lijm. Wij gebruiken constructielijm van Bison. Deze is ontzettend sterk. Daarnaast kan er ook gewone houtlijm gebruikt worden.
• Let op de nummering van de poten. Elke kant heeft zijn eigen poten.
• Lijm verdelen. Verdeel de lijm goed langs alle kanten. Lijm aan de pen en ook in het gat zorgt voor de beste verbinding.
• Klemmen erop. De poten moeten aan alle kanten goed aansluiten. Als er nog kleine kiertjes zijn zet de klem er stevig op.
• Vast = Vast! Draai de klemmen niet te strak aan!
• Gaten naboren. Als de klemmen erop zitten, de gaten eventjes controleren. Soms kan er wel eens een beetje verschil inzitten. Dat wordt op deze manier verholpen.
• Pennen erin slaan. Voorzichtig de pennen erin slaan. VAST = VAST!
• Gedeelte afzagen. Het gedeelte wat uitsteekt afzagen en eventjes licht naschuren.
• Lijm laten uitharden en weghalen. Na een uur of 3-4 is de lijm genoeg uitgehard om weg te halen met een beitel/ plamuurmes, daarna weer licht opschuren. Let wel op. Na +/- één dag is de lijm pas helemaal uitgehard. Bij een kleine salontafel zal het niks uitmaken, maar bij een zware teak tafel van 300x100cm is het beter dat de lijm is uitgehard.
• Controleren en licht opschuren. Als deze stappen zijn doorlopen de tafel controleren, misschien is er tijdens het in elkaar zetten iets beschadigd. Licht opschuren en eventueel bijwerken.
• Tafel klaar voor gebruik! De tafel zit in elkaar en is klaar voor gebruik!